Med a škorica sa už odpradávna používajú na podporu zdravia a pohody človeka. Med má bohatú históriu siahajúcu do starovekých gréckych, rímskych, védskych a egyptských textov, zatiaľ čo škorica sa v čínskej a ajurvédskej ľudovej medicíne používa viac ako 2 000 rokov.
Vieme, že škorica aj med majú jednotlivo silné terapeutické vlastnosti. Ale čo keď ich použijete spoločne?
Ak je jeden dobrý sám osebe, znamená to, že tieto dve kombinácie môžu byť ešte prospešnejšie?
Škorica – 6 výhod pre zdravie, zdroj: thehealthy.com
Hlavnou výhodou škorice je jej antioxidačný obsah, ktorý pomáha obmedziť poškodenie voľnými radikálmi a spomaľovať proces starnutia. Vedci identifikovali najmenej 41 rôznych zlúčenín v škorici, ktoré majú schopnosť podporovať zdravie.
Pretože škorica má antimikrobiálne vlastnosti, môže byť použitá na optimalizáciu ústnej hygieny, boj proti infekciám a podporu zdravia pokožky. Výskum naznačuje, že pomáha zlepšovať zápach z úst a zubný kaz, zmierňuje problémy s dýchaním, ako je nádcha a bolesť hrdla, a zmierňuje podráždenie, začervenanie a opuch pokožky.
Flavonoidy v škorici preukázateľne pomáhajú zmierňovať zápaly, zmierňujú opuchy, zmierňujú bolestivosť svalov a zmierňujú závažnosť alergických reakcií.
Výskum ukazuje, že škorica môže znížiť niekoľko najčastejších rizikových faktorov srdcových chorôb, vrátane vysokých hladín cholesterolu, vysokých hladín triglyceridov a vysokého krvného tlaku. Môže to byť užitočný koagulant krvi, ktorý pomáha telu vytvárať krvné zrazeniny a podporuje cirkuláciu.
Štúdie naznačujú, že škorica má antidiabetické účinky a môže znížiť hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na hormón inzulín. Vďaka tomu je jednou z najlepších potravín pre diabetikov.
Zistilo sa, že antioxidanty v škorici pomáhajú brániť sa pred rozvojom neurologických porúch, ako sú Alzheimerova choroba a Parkinsonova choroba.
Med – 5 výhod pre zdravie, zdroj: richmondooh.org.uk
Včelí peľ v mede pomáha posilniť imunitu a môže zlepšiť príznaky alergie pomocou konceptu nazývaného imunoterapia. Štúdie naznačujú, že konzumácia peľu v priebehu času znižuje citlivosť človeka, čím sa znižujú príznaky alergie.
Denná dávka medu poskytuje zdraviu prospešné antioxidanty, ktoré pomáhajú blokovať voľné radikály v tele a predchádzajú mnohým chorobám. Výskum ukazuje, že konzumácia medu zvyšuje hladinu polyfenolov bojujúcich proti chorobám v krvi a ďalších antioxidantov, ktoré podporujú aktivitu enzýmov.
Med pomáha podporovať regeneračný spánok. Pomáha doplniť zásoby glykogénu v pečeni a bráni mozgu v hľadaní paliva, ktoré vás môže udržať v noci hore. Konzumácia medu tiež podporuje uvoľňovanie melatonínu v mozgu stimuláciou uvoľňovania tryptofánu.
Výskum naznačuje, že jedna dávka medu môže znížiť vylučovanie hlienu a kašeľ. Jedna štúdia zistila, že med je rovnako účinný ako difenhydramín a dextrometorfan, dve zložky, ktoré sa bežne používajú vo voľne predajných liekoch proti kašľu.
Štúdie ukazujú, že med je antibakteriálnym činidlom, ktoré napomáha hojeniu rán a vytvára nehostinné prostredie pre baktérie. Môže byť použitý na liečbu rán, popálenín a kožných vredov.
Kombinácia medu a škorice – 8 účinkov na zdravie, zdroj: blog.viviscal.com
Med a škorica majú silné antimikrobiálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Preto sa v starovekej medicíne používali na zmiernenie mnohých zdravotných komplikácií.
Dôvody, prečo tieto dve superpotraviny vytvárajú taký silný účinok na telo, sa líšia, ale vo všeobecnosti sa zameriavajú na ich schopnosť kontrolovať zápal, bojovať proti voľným radikálom a posilňovať imunitné funkcie.
Keď sa škorica a med použijú spoločne, ponúkajú celý rad zdravotných výhod, zlepšujú hladinu cholesterolu a imunitného systému, pomáhajú pri chudnutí a bojujú so srdcovými chorobami. Zlúčeniny nachádzajúce sa v oboch potravinách majú najlepší účinok.
Škorica a med pomáhajú bojovať proti alergiám a symptómom alergie. Dokonalý príklad toho, ako môže škorica pomôcť s alergiami, možno vidieť v štúdii, ktorá hodnotila jej schopnosť ovládať silné alergénové roztoče. Tento alergén sa stal globálnym problémom a vedci zistili, že najmenej 45% mladých ľudí s astmou je alergických na roztoče domáceho prachu.
Egyptskí vedci testovali účinok, ktorý rôzne éterické oleje mali na zabíjanie vysoko alergických domácich roztočov, a zistili, že škorica je najsilnejšou látkou. Je to kvôli škoricovej zložke cinnamaldehydu. Poznámka: škoricový olej je pre mačky toxický a nemal by sa používať v mačacích domácnostiach.
Med tiež slúži ako prírodné terapeutické činidlo v boji proti alergiám. Požitie len čajovej lyžičky medu každý deň môže posilniť váš imunitný systém a bojovať proti alergiám tým, že pomôže vybudovať toleranciu voči peľu.
Medzinárodný archív alergie a imunológie publikoval článok, ktorý analyzoval túto teóriu a zistil, že predsezónne používanie medu z peľu brezy pomohlo ľuďom s alergiou na peľ brezy tým, že znížilo celkové symptómy o 60%. Tí, ktorí boli liečení medom, zažili dvakrát toľko asymptomatických dní, mali o 70% menej dní so závažnými príznakmi a použili o 50% menej antihistaminík v porovnaní so skupinou, ktorá užívala konvenčné lieky na alergie.
Škorica a med môžu byť prospešné pre zdravé riadenie krvného cukru. Výskum naznačuje, že až 1 500 miligramov suplementácie škorice prospieva lipidovému profilu, pečeňovým enzýmom, inzulínovej rezistencii a vysoko citlivému C-reaktívnemu proteínu u diabetikov a ľudí s nealkoholickým tukovým ochorením pečene.
Podľa štúdie bolo pozorované, že med spôsobuje nižšie zvýšenie plazmatických hladín glukózy u diabetikov v porovnaní s dextrózou a sacharózou. Niektorí naznačujú, že sila škorice zvyšujúca inzulín môže pôsobiť proti zvýšeniu glukózy v mede, čo by znamenalo, že by zmes medu a škorice mala nízky glykemický index.
Med a škorica bojujú s akné a kožnými infekciami, zdroj: cheaper.discountshopping2021.ru
Vďaka svojej antimikrobiálnej kapacite sa škoricový olej zmiešaný s medom používa na celom svete na liečbu kožných ochorení, ako je akné a kožné problémy. Vedci z Iránu dokonca zistili, že antibakteriálne, protizápalové a antioxidačné vlastnosti medu sú v skutočnosti účinnejšie pri ošetrovaní rán a popálenín a spôsobujú menej kožných problémov ako konvenčná medicína.
Štúdia z roku 2017 zistila, že škoricový esenciálny olej významne inhibuje produkciu niekoľkých zápalových biomarkerov, ktoré sa podieľajú na zápaloch kože a prestavbe tkaniva. Funguje ako silné protizápalové činidlo, ktoré môže pomôcť zmierniť niektoré kožné ochorenia a zlepšiť imunitnú odpoveď.
Kombinácia škorice a medu pomáha zmierniť príznaky bežného nachladnutia a dýchacích ciest, ako je bolesť hrdla, bojom proti infekciám, posilnením imunity a poskytovaním antioxidantov.
V štúdii sa zistilo, že škoricový esenciálny olej je veľmi účinný pri spomalení rastu radu baktérií a plesní. Štúdia ukázala, že škoricový olej inhibuje rast E. coli, candida a staph aureus – všetkých mikroorganizmov, ktoré môžu spôsobiť množstvo chorôb vrátane bežného nachladnutia. Výskumy ukazujú, že med je pri znižovaní frekvencie kašľa lepší než žiadna liečba a dokonca môže byť účinnejší ako difenhydramín, antihistaminikum. Navyše existujú dôkazy o tom, že med je nabitý ochrannými antioxidantmi, ktoré pomáhajú bojovať proti respiračným problémom a mnohým ďalším zdravotným problémom.
Pravidelné kombinovanie antimikrobiálnych vlastností škorice so surovým medom posilňujúcim imunitu zvyšuje imunitu tela a schopnosť odolávať infekciám dýchacích ciest, ako je nádcha. Ak už trpíte nejakým respiračným ochorením, konzumácia škorice a medu vám môže pomôcť skrátiť čas na zotavenie.
Škorica funguje ako silné antibakteriálne činidlo a výskum ukazuje, že účinne inhibuje rast gramnegatívnych baktérií, ako je E. coli, hlavná príčina infekcií močových ciest. Laboratórna štúdia vykonaná v Alžírsku zistila, že keď bol med testovaný proti 11 multirezistentným bakteriálnym kmeňom, ktoré boli izolované z infekcií močových ciest tehotných žien, vykazoval silnú antibakteriálnu aktivitu.
Požitie kombinácie škoricového prášku a medu nielenže pomôže zničiť baktérie v močovom trakte, ale môže tiež inhibovať rast zárodkov žijúcich v močovom mechúre, čím funguje ako potenciálne preventívne opatrenie proti infekciám močového mechúra.
Med a škorica upokojujú zažívacie problémy, zdroj: pngegg.com
Med a škorica sa stali veľmi populárnymi pri zvládaní zažívacích problémov, ako je zápcha, nevoľnosť a vredy. Dáva to zmysel, pretože tieto superpotraviny používali naši predkovia ako prírodné lieky na tráviace choroby.
Med sa ukázal ako predtrávený nektár, takže telo ho ľahko rozloží, čo môže upokojiť zhoršený tráviaci systém. Škorica má antimikrobiálne vlastnosti, ktoré pomohli mnohým ľuďom s bakteriálnym preťažením v ich tráviacom systéme. To platí najmä pre ľudí trpiacich infekciou E. coli, ako je infekcia močových ciest.
Škorica a med obsahujú prospešné zlúčeniny, ktoré pomáhajú zvýšiť energiu. Čínska ľudová medicína používa škoricu na podporu zdravého toku energie po celé stáročia a vďaka svojim vlastnostiam zvyšujúcim inzulín je škorica známa tým, že ľuďom dodáva energiu, pretože stabilizuje krvný cukor a zlepšuje činnosť inzulínu v mozgu.
Med je plný mikroživín a antioxidantov, ktoré pomáhajú zvyšovať energetickú hladinu, bojovať proti zápalom a znižovať známky starnutia. Keď si dáte čajovú lyžičku týchto dvoch zložiek, získate nízkoglykemickú posilu, ktorá vám pomôže rozhýbať telo.
V posledných rokoch vyšlo niekoľko štúdií, ktoré dokazujú, že med môže pomôcť pri liečbe zápalu ďasien a parodontu. Vďaka svojim vynikajúcim antimikrobiálnym vlastnostiam vedci zo Zubnej fakulty zubného lekárstva na Novom Zélande zistili, že žuvanie alebo cmúľanie medového produktu z Manuky spôsobuje nielen 35-percentný pokles plaku, ale vedie aj k 35-percentnému zníženiu miesta krvácania u ľudí trpiacich zápalom ďasien.
V kombinácii so silnou antimikrobiálnou škoricou dokáže pravidelné používanie úžasnej zmesi urobiť s vašimi zubami zázraky. Med a škorica sa ukazujú ako víťazná kombinácia, pokiaľ ide o zdravie zubov.
Ako med a škoricu používať, zdroj: pinterest.fr
Jeden z najľahších spôsobov, ako použiť med a škoricu na posilnenie svojho zdravia, je jednoducho skombinovať polovicu čajovej lyžičky práškovej škorice s čajovou lyžičkou organického surového medu a požiť zmes jedenkrát denne. Túto kombináciu môžete pridať do vody alebo ju použiť na výrobu energizujúceho a posilňujúceho nápoja.
Detoxikačný nápoj je napríklad tiež vyrobený zo škorice a medu a ďalších detoxikačných prísad, ako je jablčný ocot, kajenské korenie a citrónová šťava.
Samozrejme, existuje mnoho ďalších spôsobov, ako použiť škoricu a med pri varení a pridať ich do svojho jedálnička. Môžu byť pridané do smoothie, jogurtu, použité na výrobu bylinkového čaju a pridané do domáceho pečiva.
Môžete tiež použiť škoricový prášok (alebo jednu až dve kvapky škoricového oleja) a med na pokožku v boji proti akné a kožným problémom. Jednoducho vytvorte pastu spojením dvoch zložiek. Potom ho naneste na postihnutú oblasť pred spaním, aby mohla pôsobiť niekoľko hodín.
Pred lokálnym použitím medu a škorice si však urobte test, aby ste sa uistili, že pokožka nebude mať žiadne nežiaduce reakcie.
Škorica a med sú bezpečné pre vnútorné aj lokálne použitie, ale ako všetky potraviny, niektorí ľudia môžu reagovať nepriaznivo. Ak po použití škorice alebo medu pocítite podráždenie pokožky, bolesť žalúdka, potenie, hnačku alebo nevoľnosť, ihneď ich prestaňte užívať.
Ak používate škoricový esenciálny olej, nezabúdajte, že malé množstvo (jedna až dve kvapky) prejde dlhú cestu. Pred lokálnym použitím vykonajte na koži test a ak pocítite pálenie, nepoužívajte ho.
Deti mladšie ako 12 mesiacov by nikdy nemali konzumovať med, pretože je to potenciálny zdroj spórov botulizmu, druhu baktérií, ktoré môžu byť toxické pre deti.
Ak plánujete používať med a škoricu ako súčasť svojho denného zdravotného režimu a už užívate lieky, porozprávajte sa so svojím lekárom o možných interakciách.
zdroj: draxe.com